Obserwatorzy

sobota, 2 marca 2013

Po pastersku, czyli Shepperd's Pie

Lubię dania nie wymagające zbytniego wysiłku. Uwielbiam, gdy obiad czy kolacja robi się sam.
Taka jest właśnie ta zapiekanka.

Do wykonania potrzebujemy:
około 500g mięsa mielonego ja dałam ok 700g wieprzowo-wołowego
2-3 marchewki
1-2 cebule
2 łyżki przecieru pomidorowego
około 400ml bulionu dałam z kostki pół na pół drobiowy-wieprzowy
przyprawy do smaku. U mnie majeranek, ostra papryka i pieprz, odrobina soli.

Mięso, cebulę pokrojoną w drobną kostkę oraz marchew startą na grubych oczkach podsmażamy.
Zalewamy całość bulionem, dodajemy przecier, doprawiamy do smaku.
Dusimy na małym ogniu około 25minut aż bulion odparuje. Sos musi być bardzo gęsty. Można dodać mniej bulionu.
Do mięsnego sosu możemy dodać paprykę, selera naciowego, przecier pomidorowy zastąpić pomidorami z puszki, czyli co nam do głowy przyjdzie.

Kiedy sos się nam robi pora na wierzchnią warstwę
Potrzebujemy:
około 1kg ziemniaków
1-2 łyżeczki musztardy dałam zwykłą sarepską
1-2 łyżki masła
50 ml słodkiej śmietanki lub mleka pominęłam
sól, pieprz

Ziemniaki gotujemy, przeciskamy przez praskę, dodajemy musztardę, masło mleko lub śmietankę i mieszamy.


Do żaroodpornego naczynia wykładamy mięsny sos, na to pakujemy ziemniaki i do pieca na ok 15 minut w 200stopniach.


No i smacznego!


1 komentarz:

  1. o kurczę.... muszę przyznać, że bardzo smakowicie się zapowiada. Muszę spróbować, tym bardziej, że lubię jak jedzenie samo się robi :)

    OdpowiedzUsuń